contaCONTES

4.1. NARRACIÓ

Fa força anys que narro històries per a tots els públics. És un plaer poder continuar fent-ho. Darrere de tota sessió hi ha una feina que no es veu de recopilació, d’aprenentatge, d’organització, gestió, logística, assaig…però és un gust immens veure com es teixeixen uns fils invisibles entre qui narra i qui escolta: és la màgia de la narració oral.

4.1.1.CATÀLEG DE SESSIONS PER A INFANTS 

Aquí teniu un recull de possibles sessions. Tot i que, amb temps, se’n poden crear d’altres sobre temes que us interessin. 

Contes amb cor.

Contes de músics amb potes.

Contes africans.

Contes del nas glaçat.

Històries de pors i canguel·lis.

Històries de princeses estranyes.

Contes de petons.

Contes de les 1001 nits.

Contes de cabells blancs. 

Contes amb perfum de tardor.

Contes amb perfum de primavera.

Històries amb perfum d’abril (sobre dracs i princeses)

Històries catalanes de fa anys i panys.

Contes de moltes mans.

Contes en vers.

Històries sobre els drets dels infants.

Contes dels “per què” de les coses.

“La Xipus té raó” sobre l’obra de Josep Vallverdú “La conquesta del barri”.

Tria de contes de Perrault.

Tria de contes d’Andersen.

Contes de germans petits.

Diversos com universos (conjunt de relats sobre les discapacitats i les especificitats personals).

Contes de tots colors.

Contes d’animals i animals.

Contes d’animals i persones.

Els arbres són els fills dels arbres.

Epaminondas en dibuixos (Mentre avança la narració es dibuixen els personatges i les situacions del protagonista).

Contes romans (d’on va sortir la idea del mosaic dels peixos? Qui fou la mestressa de la nina d’ivori? Quin dimoni construí el Pont del Diable?).

Allò que va passar a la Casa de la Festa (sobre els elements del seguici que hi viuen).

Clàssics però no gaire (versions pròpies de contes tradicionals).

Ai, l’amor de les tres taronges!.

Contes sobre pedres.

Conte de la Granja.

4.1.2.CATÀLEG DE SESSIONS PER A ADULTS 

Heus aquí una llista de possibles sessions, tot i que, amb força temps, se’n poden crear sobre temes que us puguin interessar.

Històries de paelles i taronchetes

Històries sobre el secret de la vida.

Històries del gran Roald Dahl

La vida és una tómbola (amb Karme González)

Xocolata desfeta

La cartera de Soto i Estremera

4.1.3.CATÀLEG DE SESSIONS CONJUNTES AMB EL COL·LECTIU ENTRET(R)ES

L’any 2013 amb dues narradores amigues, la Karme González i l’Imma Pujol vam aplegar-nos i oferim sessions íntimament familiars a les cases mitjançant el projecte Contes a domicili

però també oferim sessions de narració les tres juntes ( o de vegades dues de les tres). 

Massatges per a una vella alzina.

Sessió de narració i massatge familiar en un bosc de fades.

Contes del cor de l’Àfrica.

Des d’aquell continent les narracions ens expliquen la una manera d’entendre el món, els homes i les seves relacions.

Mercat de contes.

Les Entret(r)es i la Sílvia Palazón . Activitat organitzada pel Mercat Central, el Teatret del Serrallo i la Biblioteca Pública.

Quatre narradores vam muntar la nostra parada en diferents punts del mercat central, un dissabte a la tarda. Les famílies feien un circuit i escoltaven un conte a cada una d’elles: la qui ven carn, la qui ven peix, la qui ven fruita i verdura i la qui ven pa i pastes. Després, un cop que ja teníem tots els ingredients, entre tots vam cuinar (i tastar!) una deliciosa sopa de pedres!

4.1.4.-CATÀLEG DE SESSIONS AMB MÚSICS I PÚBLIC FAMILIAR. 

-Lolo, on ets?

L’any 2019 vam preparar i estrenar un projecte preciós. El grup de versions de rock català Cat Rock em va encarregar de preparar un espectacle familiar on tant els adults com els infants en gaudissin. 

El repte no era qualsevol cosa i vaig pensar que no me’n sortiria… però sí: la història acompanyada per la música rock que interpreten els meus quatre companys genials Mingo, Miguel, Narcís i Ramon porta a descobrir què li va passar a en Lolo, un nen albí i tarragoní. A més, la satisfacció és gran perquè és una activitat que poden fer JUNTS tots els membres de la família: seguir el conte, ballar, cantar, convertir-se en alguns personatges…

Per a més informació sobre aquest espectacle caldrà que us poseu en contacte amb en Domi Garcia (Rambla Management: management@rambla.cat)

La fada de la neu.

Uns dies abans de Nadal la fada que s’encarrega de vetllar pels animals del bosc troba algú desesperat i decideix, és clar, ajudar-lo. El que ella no sap és que als boscos hi treballen llenyataires molt eixerits que són fins i tot més hàbils amb la guitarra que amb la destral…

Per a més informació sobre aquest espectacle caldrà que us poseu en contacte amb en Domi Garcia (Rambla Management: management@rambla.cat)

Un gran drac a Botarell.

Durant el període de confinament l’Ajuntament de Botarell va decidir no renunciar a celebrar amb una propostra cultural aquesta festa tan nostra. Va encarregar-nos al Domi Garcia i a mi un vídeo de narració amb efectes de so i música tot explicant un conte. Vam crear una versió de la llegenda que tots sabeu, però localitzada al poble, com homenatge a la voluntat de voler comptar amb persones que viuen de l’art per dur a terme la seva iniciativa. El vídeo, de gravació i edició confinats, es va fer públic a les xarxes el 23 d’abril.

Temps enrere amb l’Anna Ollet i l’Eladi Dalmau també havíem ofert aquests dos meravellosos espectacles:

La rateta que no escombrava l’escaleta.

A partir d’una versió pròpia del conte, aquest era narrat acompanyat per la veu soprano de l’Anna Ollet i l’Eladi Dalmau interpretant piano i clavicèmbal.

El regal de la princesa.

La història era narrada amb l’acompanyament de la veu soprano de l’Anna Ollet i l’Eladi Dalmau interpretant piano. 

El Teatret del Serrallo va preparar tot un seguit d’espectacles per tal que la Cultura, durant aquestes festes de Nadal 2020 tan estranyes, pogués ser al costat de les famílies de la ciutat i més enllà. Les narracions, l’art de fer riure i la dansa hi van ser presents. Podeu veure’ls tots ells al canal del Youtube del Teatret del Serrallo. Aquí teniu els que vaig tenir la sort d’aportar a aquesta preciosa iniciativa.

4.1.5 Sessions de contes virtuals

Durant les setmanes de confinament vaig escriure un conte per a la Granja Escola Corral de Neri i vaig narrar-lo mitjançant un directe d’Instagram el dia 15 de maig, Dia Internacional de les Famílies.

Durant les setmanes de confinament el Teatret del Serrallo ens va convidar, a les Entret(r)es, a narrar unes històries.

Aquestes són les que hi vaig aportar. Una per als contes diaris i una altra per a la Marató de Contes de Sant Jordi.

4.2.FORMACIÓ

Tenir un espai i un temps per compartir experiència i per reflexionar amb persones interessades sobre la literatura infantil i, en concret, sobre el món dels contes, és molt enriquidor i apassionant. Ara per ara, hi ha dos formats:

-Cursos.

A professionals de l’Educació (Llars, escoles,…) En aquesta formació es reflexiona sobre la importància de la Literatura Infantil per ella mateixa i com a transmissora de valors diversos i transversals. Es comenten recursos per treballar-la a l’aula i amb les famílies, idees per aconseguir de fer-la viure i es treballen materials concrets i recursos varis que poden afavorir un millor coneixement d’aquest món. Amb la pràctica d’algunes narracions i la valoració conjunta aprenem a descobrir i millorar la narració en públic. L’ideal és un curs d’unes quinze hores. 

-Xerrades. 

A associacions de pares i mares. En aquestes trobades més informals tractem el tema de la narració: la seva importància i quina és l’actitud favorable per promoure-la i fer-la estimar. A més, es narren històries i es presenten llibres de contes per tal de renovar els repertoris familiars.

4.3. PROGRAMADORA DE CONTES A LA BIBLIOTECA DE VILA-SECA.

Ja fa uns anys que aquesta biblioteca confia en mi per dur a terme la seva programació mensual d’històries per a nens i nenes. És un plaer col·laborar amb unes professionals que estimen tant la seva feina i els contes. Ja anem pel 18è cicle!!