CReaCioNS

6.1.- AUTORA DE TEXTOS NARRATIUS

He tingut el plaer enorme de poder veure com prenien forma alguns dels textos que he escrit. Alguns han sorgit de dins i d’altres han estat encàrrecs preciosos que m’han donat l’oportunitat de conèixer realitats i transformar-les en històries per tenir-les entre els dits.

6.1.1.Corre, corre, Cucafera. In situ editorial 2016

El director i l’editor de la col·lecció Els contes del seguici de Tarragona em van oferir, una calurosa tarda d’estiu, la possibilitat d’escriure una història sobre un dels elements del nostre Seguici. Vaig poder triar i vaig escollir la més dolça.

En un recorregut per la nostra estimada Part Alta, que les famílies i escoles poden també seguir, la Matilda (amb A com a petit homenatge a Roald Dahl) descobreix que allò que l’atemoria, al final, la farà créixer. A la bèstia també li succeirà quelcom semblant.

L’Armand va il·lustrar deliciosament la història amb la seva tècnica en diferents materials i la seva delicadesa.

A la presentació vam comptar amb Rosa Maria Codines, inspectora d’Ensenyament i presidenta d’Òmnium Cultural, Begoña Floria com a representant de l’Ajuntament, Jordi Alasà, representant de l’Associació d’Amics de la Colla Jove i l’il·lustrador Armand.

Aquest conte actualment està esgotat però potser aviat, per encàrrec, es podrà tornar a trobar… Mentrestant, si voleu escoltar-lo en un àudio preparat per l’editorial In situ:

6.1.2.Si vols t’ho explico. In situ editorial 2017

Aquesta història-poema relata el procés de superació d’una dona que ha de quedar-se, de moment, sense cabell. El que va ser en un inici un regal sorpresa per a la meva mare va acabar essent un projecte solidari que va comptar amb la participació i implicació de molta gent que el van fer possible. Si bé el punt de partida és el càncer, el llibre parla de qualsevol situació que ens amoïna molt, que ens fa trontollar i que ens amenaça amb desesperançar-nos, però que alhora permet florir la força que tots i totes duem dins.

Tot i que el tema pugui semblar d’adults, he contat aquesta història a canalla de parvulari i l’han entesa perfectament. A més, els ha permès de parlar de sensacions que els adults pensem que no es viuen amb canalla tan petita que sembla -només sembla- que no s’adonin de segons què.

De fet, l’escola de La Secuita va fer un treball transversal, a tots els cursos, posterior a la visita de l’exposició.

Les persones que van col·laborar amb el micromecenatge rebien un llibre i un altre va anar destinat a hospitals del nostre país amb unitat d’oncologia. Amb una aportació especial aquesta història es va poder traduir al Castellà, Francès, Alemany i Anglès i s’han anat enviant exemplars a hospitals de diversos països amb aquestes llengües. 

La Yvonne Fuster és l’autora de les precioses il·lustracions fetes a partir de fotografies de la meva mare. Al projecte s’hi van sumar totes les persones i entitats que figuren al darrere del llibre i, un cop enllestit, la Yola Albalat, l’Alba Llorach i el Jorge Varela van fer possible la versió en vídeo:

Els guanys obtinguts amb la seva venda van destinats a altres projectes similars que en un futur no gaire llunyà veuran la llum del sol.

Si coneixeu hospitals o clíniques interessats a tenir-los , indiqueu-nos-ho.

Si sabeu de persones a qui els podria ajudar tenir-lo, crec que encara el podeu trobar a les llibreries de Tarragona i, per encàrrec, als Abacus de tota Catalunya.

Si voleu, podeu llegir l’article que l’estimat escriptor i enigmista Màrius Serra va escriure per a la Vanguàrdia:

Tac 12 també va voler conèixer en què consistia el projecte. 

Podeu veure aquí l’entrevista:

http://tac12.alacarta.cat/auditori-12/capitol/capitol-75

A la presentació vam comptar amb la presència de Lídia Garzón i Cadmina Cañizares, amb experiència en l’acompanyament a les persones que pateixen el càncer, la il·lustradora, la Yola Albalat i Mateu Montserrat com a representant de la Diputació.

Les diverses presentacions del llibre van anar acompanyades de l’exposició de les il·lustracions i els versos.

Vam passejar l’exposició per força indrets que van voler sumar-se al missatge d’esperança que transmet: La Cocotte de Tarragona, Ajuntament de La Secuita, Local de l’Associació de dones de l’Aleixar, Castell de La Selva del Camp, Cafè “El Safareig” de Valls, església vella de Mont-roig del Camp, Ajuntament de Sarral,  el Convent de les Arts d’Alcover, Sala Jujol d’Els Pallaresos,…

6.1.3.La Maria estima la Lluna. MAMT 2018

L’equip pedagògic del Museu d’Art Modern de la ciutat va encarregar-me una història a partir dels elements plasmats en el tapís “ La nena i la lluna “ que Joan Miró i Josep Royo van fer plegats l’any 1970 i que ara és exposat a una de les sales del museu. El llibre forma part d’una MAMT BOX (l’espectacular maleta pedagògica que viatja als centres educatius que la sol·liciten).

Havia de prendre aquests elements i crear una història nova, sobre el que m’inspiressin. I em van portar a escriure la història de la Maria, una nena que estima la Lluna i no sap com fer-li arribar aquest sentiment. Volia donar veu a nena “transparent”, de les que no expressen prou per no amoïnar ningú i amb un comportament exemplar que passen força desapercebudes a les famílies, a les escoles,… També vaig voler parlar del paper dels adults, no sempre posicionats en una mateixa direcció, com a estimulants dels desitjos i il·lusions dels infants.

L’Armand fou l’encarregat de realitzar unes meravelloses il·lustracions i de jugar amb la llana del tapís.

Un cop editat el llibre, el museu va voler donar-li vida i es va crear el vídeo amb l’excel·lent i acurat treball va realitzar la Yola Albalat, i amb la preciosa música d’en Guillem Anguera dels quals podeu gaudir :

Aquí podeu veure un fragment de la presentació d’aquest llibre: 

En aquell acte vam comptar amb la directora del MAMT, la Roser Ricomà, la responsable del Servei Pedagògic del museu, la Sra. Marisa Suarez, el Sr. Joan Olivella, representant de la Diputació de Tarragona, l’il·lustrador Armand i la realitzadora Yola Albalat.

El llibre pot adquirir-se al Museu d’Art Modern de Tarragona, al carrer Santa Anna núm.8 i en algunes llibreries de Tarragona.

6.1.4.La pedra d’un poble. Ajuntament de Sarral 2018

Després d’una sessió de contes a Sarral sobre l’alabastre, on se celebrava el centenari de la creació dels tallers dedicats a aquesta pedra, sorgí la possibilitat de fer-ne un llibre i explicar el regal que una muntanya màgica propera a la vila oferí a aquest poblet de la Conca.

La Yvonne Fuster, assessora de Plàstica a l’escola, fou l’encarregada de fer-ne unes molt boniques il·lustracions.

La presentació es feu durant la celebració de Sant Jordi i dins els actes del centenari dels tallers d’alabastre del poble. Vam comptar amb la presència de l’alcalde, Josep Amill, i la il·lustradora.

El llibre pot adquirir-se a l’Ajuntament de Sarral.

6.1.5. Text “De dos en dos” dins el recull Visual i dits i nas i orelles i gust de cireres. Piscina, un petit oceà 2018

En Joan Rioné ens va proposar a 39 autors de fer un text sobre un dels cinc sentits. Jo vaig triar la vista, de seguida ho vaig tenir clar perquè als 9 anys vaig patir un accident pel qual vaig estar a punt de perdre-la en un ull i per a mi té una importància especial. El text que vaig aportar al recull es titula De dos en dos i cal que descobrim qui és qui narra la història. Va ser un plaer de poder participar en aquesta experiència col·lectiva i que pretén donar valor a la força de la paraula, per això el text es presenta amb un disseny molt acurat i cap il·lustració.

6.1.6.Fila que fila. Ajuntament d’El Pla de Santa Maria 2019

L’Ajuntament d’El Pla de Santa Maria tenia interès en tenir un llibre per a infants sobre l’estimada fàbrica tèxtil del municipi. Una aranya teixidora i amb bon cor n’explica la seva història.

Les il·lustracions són de la Yvonne Fuster que va saber copsar molt bé l’ambient i el detall del que s’explica al text.

A la presentació, realitzada a la mateixa fàbrica durant la Fira del vent, hi assistiren: Mateu Montserrat, alcalde d’El Pla,  i la il·lustradora Yvonne Fuster.

El llibre pot adquirir-se a l’Ajuntament d’El Pla de Santa Maria.

                                       

6.1.7.La cartera de Soto i Estremera. In situ editorial 2019

Després de narrar aquest text durant la Conteclada (cita per a la narració d’adults durant la Festa de Santa Tecla) de 2018, hi va haver públic que em va animar a editar-lo. Vaig tenir la sort de comptar amb la Mireiona Coll que va fer unes exquisides i sentides il·lustracions. Els beneficis de la venda del llibre són per a la Caixa de Solidaritat del moviment independentista.

A la presentació hi va assistir Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium del Tarragonès, l’editor Kiko Méndez, la il·lustradora Mireiona Coll i tres músics convidats que també van voler sumar-se a la causa solidària: Guillem Anguera, Domi Garcia i Joan Reig.

6.1.8.L’ermita d’un poble. In situ editorial 2020

Durant la recerca sobre l’alabastre per a una sessió de contes vaig tenir el plaer de conèixer en Josep Puig Torné, un important arquitecte fill de Sarral, de més de 90 anys, que en una exposició internacional a Salzburg va presentar un llum rodó fet d’aquest material. Ell fou també l’autor de l’ermita que enguany celebra 50 anys i que comptà amb el suport de tot el poble per fer-se realitat. Aquest aniversari i la bonica història d’implicació bé valien ser recollits en un llibre per a les actuals i futures generacions.

Les il·lustracions, delicioses i vitals, han estat elaborades per la Yvonne Fuster.

La presentació es va poder fer, finalment, a la tardor. Aquí teniu les imatges d’un vespre molt especial.

6.1.9.Bocins de memòria. In situ editorial  2020

Aquest llibre solidari parteix d’un fet gens usual: la il·lustradora Yvonne Fuster em presenta dotze il·lustracions, corresponents als mesos de l’any i em convida a escriure-hi alguna cosa. Creo dotze poemes en els quals cal endevinar qui pot ser que ens parli. Sorgeix la idea de fer-ne un llibre de memòria. El poema i dibuix introductori ens situen  en el camp de les emocions en relació a la pèrdua de records. Amb el disseny proposat per Anabel González aquest volum sense anys permet de fixar dates, ja sigui futures o passades, que no volem que ens passin per alt.

Els beneficis de les seves vendes van destinats a CREU ROJA, una entitat que té programes per ajudar la gent gran i les seves patologies, en concret, les relacionades amb la pèrdua de memòria.

6.1.10 Article a la Revista Infància núm. 129 (2002)

Vaig rebre l’encàrrec d’escriure un article sobre un conte dels que explico en les meves sessions. Aquest, particularment, -una versió del The very hungry caterpillar de l’Eric Carle- és el que més em plau d’explicar a les sessions per a la canalla més menuda. És molt màgic i conté sorpreses…

6.2. AUTORA DE POESIA

6.2.1.Poema dins el disc GROC de Guillem Anguera. 2018

El meu poema Madrid, 23 d’abril és un dels dos recitats al disc i parla de com poden viure la nostra diada de Sant Jordi els líders socials i els polítics catalans presos a Madrid. El disc, amb finalitat solidària, va ser impulsat pel músic Guillem Anguera i va ser un plaer poder-ne formar part dels artistes que el vam fer possible.

6.2.2. Poema Ombra groga de barrots.

Les preses polítques també van tenir el seu poema un any després, el 2019. La injustícia és un drac encara per vèncer.

6.2.3. Auca del Secretariat d’Escola Rural 2005

L’any 2005 vaig tenir la sort de rebre l’encàrrec de fer l’auca de l’organisme que representa totes les escoles rurals del nostre país. Els meravellós dibuixos són del Sr. Josep Riera.

6.3.AUTORA D’IL·LUSTRACIONS

Il·lustrar sempre m’ha agradat però ara és una faceta que tinc molt oblidada. No dono abast a tot. Si mai hi torno, us ho faré saber. De moment, aquí hi ha una mostra del que en aquest àmbit vaig fer.

6.3.1.Els bens de Gal·les. Editorial La Galera 1993

Vaig realitzar les il·lustracions per al deliciós text de la Cristina Garreta.

6.3.2.Tu, jo i la història de Jesús. Editorial Flama 

Vaig realitzar algunes de les il·lustracions d’aquest llibre sobre la història d’aquest personatge per a joves.

6.3.3.Llibre cuina CCOO

Vaig realitzar les il·lustracions d’aquest llibre de receptes (tot i que es van oblidar de posar-hi el meu nom)

6.3.4.Mural Parc de bombers de Reus. Any 2000

És un mural de grans dimensions que em van encarregar des del Parc de Bombers. M’han dit que encara hi és.

6.3.5.Revista Guix.

Durant l’any 1993 vaig tenir l’honor de col·laborar amb l’escriptora i mestra meva a Magisteri Àngels Ollé. Ella escrivia uns articles a la revista, les “Bones pensades”  i jo els il·lustrava.

6.3.6.Circuits per peonar.

Patronat municipal d’esports de Tarragona. 1991. Vaig realitzar les il·lustracions interiors.

6.3.7. Auca de l’EOI de Tarragona.

Amb motiu del 10è aniversari de l’EOI de Tarragona vaig crear aquest auca.

6.3.8. Revista Miramar. 1991

L’Àngels Ollé em va demanar de fer una il·lustració per al conte que havia escrit per a aquesta revista interescolar de l’Alt Camp.

6.3.9. Jacint Verdaguer. Verdaguer a l’escola. Poemes. Departament d’Ensenyament 2002

El Departament em va encarregar de fer algunes de les il·lustracions que surten al llibre.

6.3.10 . La práctica intercultural en el Desarrollo Curricular de la Educación Primaria. Ministerio de Educación y Cultura. 1996

L’equip redactor del llibre -grans experts en el tema- em va encarregar algunes de les il·lustracions que hi aparaixen: